Forskning bekräftar att mobilstrålning försämrar sömnen

Djupsömnen är viktig för hälsan

I IT-företagarnas reklambroschyr 2001 kan man läsa att mobilstrålningen ökar hjärnaktiviteten fast där påstår man helt frankt att denna biologiska effekt kan vi kompensera för, utan några som helst vetenskapliga belägg, anser man. Här gäller sannerligen inga vetenskapliga belägg, det räcker med att man anser.

Ur IT-företagarnas reklambroschyr:

1a IMG IT-företag sid 6 hjärna förstorad2

 

Man bortser helt från att lång tids hjärnstress ger skador på hjärnan vilket är vetenskapligt  känt och leder till depression oro och ångest, utmattningssyndrom.

Att strålningen påverkar hjärnan och sömnen har man konstaterat i flera vetenskapliga studier LÄS HÄR

Mobiltelefonen kortar djupsömnen med nio minuter

Publicerad 30 november 2007 14:23

Mobilernas radiovågor kan möjligen påverka din sömn. Det framgår av en studie som forskare vid Karolinska Institutet, KI, i Solna gjort.

71 personer som deltog i ett så kallat dubbelt blindtest fick sin djupsömn kortad med nio minuter när de utsattes för radiofrekventa fält motsvarande de från en mobil med hög uteffekt. Detta jämfört med när de inte utsattes för några radiovågor alls.

Det konstaterar forskare vid KI, Uppsala Universitet och Wayne State University i Detroit i USA i en ny studie kring mobiltelefoni och hälsa. De första resultaten presenterades på Läkarstämman nu i veckan.

– Det tog också något längre tid för personerna att gå ner i djupsömn, säger Lena Hillert, forskare vid institutionen för folkhälsovetenskap på KI.

Hon betonar dock att sömnresultaten måste upprepas vid nya studier för att man ska vara säker på att det råder ett vetenskapligt samband mellan kortare sömn och mobilanvändning.

Vid testerna fick deltagarna en ställning med en antenn runt huvudet i tre timmar – mellan kl 19.30 och kl 22.30, varefter de gick till sängs i labbet.

Detta upprepades under två kvällar. Under en av dem var antennerna påslagena hela tiden och vid den andra var de avstängda.

Varken deltagare eller forskarna visste vilken kväll antennerna var på eller av.

Uteffekten från radiovågorna var hög och motsvarade den från en mobil som används långt bort från en basstation. De så kallade SAR-värdet låg i snitt på 1. 4 watt per kilo kroppsvikt.

Under testet användes EEG-apparater som mäter hjärnans aktivitet och deltagarna fick svara på frågor och lämna blodprover.

I en av grupperna hade försökspersonerna tidigare klagat på huvudvärk efter mobilanvändning. Men för denna grupp märktes ingen skillnad när antennerna var påslagna jämfört med när de var avslagna, enligt KI-studien.

I den grupp som inte klagat på liknande besvär fick flera personer dock lindrigare huvudvärk

– Ett motsägelsefullt resultat, medger Lena Hillert.

Ytterligare ett resultat var att minnes- och inlärningsfunktionerna faktiskt förbättrades när mobilantennerna var på. Lena Hillert menar att detta tyder på att hjärnan aktiveras av radiovågor.

 

IT-företagarnas broschyr där det står att denna typ av strålning aktiverar hjärnan och kan störa sömnen

AdTech Ad

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s