Teknikprylar stressar hjärnan och stör sömnen

Teknikprylar stör nattsömnen

Svårt att sova?
Din Iphone kan vara boven.
Ny forskning visar att teknikprylar bidrar till sämre nattsömn.
– Kommunikationstekniken gör att vi varvar upp och kan leda till sömnproblem, säger Torbjörn Åkerstedt, forskare vid stressforskningsinstitutet i Stockholm till Metro.

Det är amerikanska National Sleep Foundation (NSF) som har kartlagt hur teknikprylar påverkar våra sömnvanor. Och resultatet talar sitt tydliga språk. 95 procent av de tillfrågade surfade på nätet, såg på tv eller använde mobilen innan de gick och la sig. Över 66,7 procent av dem uppgav att de hade sömnproblem. Enligt Metro.se visar även en undersökning från förra året att många svenskar har samma problem.
– Sammantaget kom elektroniken på fjärde eller femte plats som orsak till sömnstörningar, men i den yngre åldersgruppen var det mycket vanligare, säger Torbjörn Åkerstedt som var medförfattare till studien.
I den amerikanska studien visade det sig att passiva medier, till exempel tv-tittande,  inte störde sömnen i samma utsträckning som  dataspel och Facebook. Ljuset från en mobil eller datorskärm var dock en bidragande orsak till sömnproblemen. Nu tipsar Torbjörn Åkerstedt svenskarna att stänga av teknikprylarna  – även mobilen – en timme innan de går och lägger sig.
– De som har problem med sömnen bör inte ha den på. Förutom att det kommer intrillande SMS som piper så kan även tanken på att det kan komma meddelanden störa nattsömnen, säger han till Metro.

Skribent: Jonas Blomquist – Minimedïa

 

http://www.prisjakt.nu/pryl/tele/480_teknikprylar_stoer_nattsoemnen

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s