Så funkar det – Så här beskriver Mats Höglund hur den ekonomiska världskrisen byggts upp av bankerna, storföretagen och staterna

Mats Höglund:

Så  här funkar det, om vi tar USA-Kina som exempel. Kina producerar prylar som USA köper, alltså får Kina dollar. De får därmed möjlighet att köpa upp en del av USA.

Men i det här förenklade exemplet använder de istället alla pengar till att köpa amerikanska statsobligationer. Det som händer är att USA trycker papper som det står ”skuld” på. Kina köper dessa papper för de dollar de fått via handelsöverskottet. Därmed får USA tillbaks sina dollar, som de kan använda för att bygga vägar, broar, hus, köpa bensin, importera, exportera, och vara hantverkare åt varandra.

Kort sagt: ha en ekonomi. Men dessutom måste de betala ränta till Kina, eftersom det är Kina som har köpt deras skuld. De måste egentligen också betala tillbaks själva statsobligationerna, men det kan lösas genom att ge ut mer skuld, så det kan vi glömma för en stund. MEN, det som videon ovan konstaterar är att statsobligationer I SIG SJÄLVA är pengar. Dvs det är inte bara vanliga sedlar som är pengar, utan även själva papperna som det står ”skuld” på. Och vem är det som har dem? Jo, Kina! Nu är alltså USA:s idé följande:

Låt oss köpa tillbaks våra skuldpapper från Kina genom att trycka pengar. Om vi sen klipper sönder statsobligationerna direkt, då lär det ju inte bli någon inflation? Enligt konventionell ekonomi blir det visserligen inflation, men det som konventionell ekonomi väljer att glömma är just detta, att statsobligationerna ingår i penningmängden. Så om vi låter exemplet starta med att Kina har en stenkula, som USA lånar, och sen när USA skall betala tillbaks så gör det de istället med en ny stenkula som de tillverkat i källaren. Då är det klart att det blir inflation. Men om vi istället ser situationen som den verkligen är, då kommer Kina att låna ut sin stenkula men samtidigt motta ett skuldpapper från USA.

Detta papper kommer att läggas till deras penningmängd. Det är också ett papper som de kan handla med, alltså är det pengar det också. Så det är inte riktigt så att de är utan pengar bara för att de har köpt en statsobligation/stenkula av USA (dvs lånat dem pengar).

De har fått ett papper samtidigt, vilket också är pengar. Så det som händer när USA sen trycker pengar, för att köpa tillbaks sin skuld, och sen klipper de itu obligationen, är att det visserligen är en momentan (tillfällig) inflation, men kontentan av proceduren är inte inflation. Alltså kan USAS köpa tillbaks sin utestående skuld. Liksom förmodligen även Sverige. Detta betyder inte att Kina inte längre skulle ha något anspråk på USA eller att de inte längre skulle kunna köpa upp en del av USA. Men det betyder att USA slipper betala räntan.

Detta eftersom de har makten att trycka sin egen valuta. Detsamma gäller alltså Sverige, vi behöver inte ha någon statsskuld och vi behöver inte heller betala någon ränta på densamma. Det är det som ligger i förlängningen av videon. Men för att allt detta skall förstås, så måste vi först förstå penningmängd, och det är det videon tar upp.

http://www.youtube.com/watch?v=7tUDjkW-Ubk&feature=related

Mats Höglund

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s