Svar från SMHI om hur varmt det varit tidigare och om klimatförändringar

Vid SMHI arbetar vi främst med fysikaliska mätningar av väder och klimat samt fysikaliska väderprognos- och klimatmodeller.

Våra (SMHI) fysikaliska mätningar/observationer av klimatet går som längst tillbaka till 1700-talet (Stockholm och Uppsala) men merparten av mätningarna inleddes kring 1860.

 De som vanligen sysslar med klimatet före denna tid är naturgeografer och till viss del geologer. Jag ser av din e-post att du försökt med Naturgeografiska institutionen och beklagar att du inte fått svar. Naturvårdsverket har gett ut en bok ”En ännu varmare värld” i serien Monitor har den nummer 20 (den kan beställas från Naturvårdsverket men finns nog på bibliotek). Där kommenteras klimatet sedan vikingatiden på sidan 35. Där kan du även få en uppfattning om svårigheterna att beskriva gångna tiders klimat i exakta termer av temperatur och nederbörd. Osäkerheten är alltså betydande vilket öppnar för tolkningar. Det råder nog ingen oenighet att det var varmare kring år tusen och tidig medeltid och att det under följande århundraden långsamt blev kallare. Däremot är det svårt att fastlägga mer exakt vilka temperaturer som då rådde.

Jag har även hört att det pågår ett EU-finansierat projekt som syftar till att försöka kvantifiera klimatet i Europa med hjälp av historiska källor kanske så långt tillbaka som 1000 år. http://137.44.8.2/ på denna sida finns ett antal publikationer och länkar som kanske kan ge vidare information.

Med vänliga hälsningar,

Weine Josefsson
Meteorolog/klimatolog
Enheten för information och statistik
SMHI
tel 011-495 81 83

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s