Jag ifrågasatte varför poliserna inte satte in helikopter genast och samma sak kom utredningen fram till vid massakern i Utöja

http://www.dn.se/nyheter/varlden/helikopter-sattes-in-for-sent-vid-utoya

Terrorattackerna i Norge.

Min fråga underlät polisen i Norge att rädda ungdomarna? Då är det verkligen allvarligt att det redan gått så långt att den egna polisen som skall skydda oss medborgare istället tillåter mord på oss medborgare.

Jag kopplar ihop detta dåd med mordet på Olof Palme och Anna Lind. Palme blev uppenbarligen mördad av polisen (eller var det utklädda till poliser?) och Lind blev mördad av en ljus man. Alla mördade och skadade är Socialdemokrater både i Norge och Sverige.

Vad jag vet fick Fredrik Reinfeldt hjälp av Bilderbergergruppen att vinna valet, så vad jag misstänker är att näringslivet och Bilderbergergruppen har personer inom polisen både i Norge och Sverige som arbetar för främmande makt. Regeringen borde känna till det i Sverige, eftersom de godkänt USA/NATO:s närvaro med krigsövningar i vårt land. Vidare är vår regering helt likgiltig för våra barns hälsa och framtid. Varför, jo för Bilderbergergruppen och USA har för avsikt att ta över Sverige och så även Norge helt och då är det lämpligt att den svenska befolkningen reduceras. Jag misstänker att det är så och detta får man inte säga öppet för då riskerar man bli mördad. Yttrandefrihet gäller den fortfarande tro?

Polishelikopter kunde ha räddat fler liv på Utøya

Publicerad i dag 14:09

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Om polisen hade kallat in sin helikopter tidigare hade sannolikt flera av de 69 personer som dödades i massakern på Utøya kunnat räddas.

Först när massakern på Utøya var över valde polisen att kalla in helikopter. Men polishelikoptern hade utrustning som kunde ha underlättat räddningsinsatsen på flera punkter om den satts in tidigare. Det visar en granskning som norska Aftenposten gjort.

När larmet om massakern på ön Utøya utanför Oslo kom på eftermiddagen den 22 juli dröjde det flera timmar innan polisen valde att sätta in helikopter. Företrädare för den norska polisen har tidigare sagt att man redan hade tillräckliga resurser på platsen och att man därför avvaktade. Det har framkommit att helikopterpersonal som anmält sig för tjänstgöring strax efter att bomben i centrala Oslo exploderat fått besked från polisledningen att de inte behövdes.

Aftenpostens granskning visar att helikoptern bland annat var utrustad med en värmesökande kamera som kunde ha underlättat för polisledningen att skaffa sig en överblick över situationen. Med den hade Anders Behring Breivik snabbt kunnat lokaliseras genom det maskingevär som han använde vid massakern. Information som sedan hade kunnats föras vidare till polisens ledningscentral via en krypterad videolänk.

Annons:

Just bristen på överblick över situationen ska ha varit en av anledningarna till att polisens räddningsinsatts dröjde. Polisen har tidigare sagt att man inledningsvis antog att det fanns mellan två och fem gärningsmän på ön. Det grundade man på den information man fick genom nödsamtal från personer som befanns sig på ön.

Aftenpostens granskning visar dessutom att helikoptern hade kapacitet att ta med sig två fullt utrustade personer ur polisens insatsstyrka, detta genom att lyfta ut extrautrustning.

Först klockan 19.16, då massakern på Utøya var över, gav polisen order om att kalla in helikoptern. Den anlände till Oslo klockan 21.30 och därifrån tog det bara åtta minuter för helikoptern att nå Utøya.

Oslopolisen har inte velat kommentera Aftenpostens uppgifter.

Vid massakern på Utøya miste 69 personer livet. Fortfarande vårdas 10 personer på sjukhus, uppgav Verdens Gang på tisdagen. Totalt dog 77 personer i terrordåden i Norge den 22 juli. Anders Behring Breivik är för närvarande isolerad på fängelseanstalten Ila.

DN.se

TT

Terrorattackerna i Norge

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s