Post- och telestyrelsen uppger här antal sändare i Sverige, man har minst koll på antal mobilsändare

Hej Solveig !

 Din fråga om radiosändare i Sverige …

Det PTS kan svara på är de radionät där varje enskild sändare behöver tillstånd från PTS:

 Landmobil radio (komm-radio för yrkesbruk t.ex. taxibilar, bussar, ambulanser m.m.): 3200 bassändare + 130 000 rörliga sändare i bilar.

 Sjöfartsradio: 30 000 sändare i båtar

 Flygradio: 3000 sändare i flygplan

 Länksändare (punkt-till-punkt-förbindelser): 52 000

 TV-sändare inkl. slavar: 1300

 FM-sändare: 1100

PTS kan inte svara på alla dina frågor.

 PTS har inga exakta uppgifter om hur många bassändare för mobiltelefoni som finns och hur många mobiltelefoner som används. Operatörerna får idag sätta upp bassändare som de själva vill, inom ramen för de frekvensområden som var och en av operatörerna disponerar. Operatörerna får också fritt ta in nya kunder som använder mobiltelefoner. Enligt en beräkning från PTS finns cirka 97 000 bassändare (i många fall sitter det flera sådana sändare på samma mobilmast eller på samma hustak) och cirka 12 000 000 abonnemang (mobiltelefoner och mobila bredband).  

 Många radiosändare är licensfria och därför finns de inte registrerade någonstans. Sådana licensfria sändare får fritt säljas och användas på licensfria radiofrekvenser. Det är trådlösa datornät på kontor och i hemmen, trådlösa fjärrkontroller till allt möjligt, radiostyrda leksaker, walkie-talkie, amatörradio m.m. Troligen finns 100 000-tals sådana licensfria sändare i bruk i Sverige. Se info om licensfria radiofrekvenser på PTS web-plats   http://www.pts.se/upload/Foreskrifter/Radio/foreskrifter-undantag_101209.pdf .

 Rakel-nätet är sekretssskyddat. PTS har inga detaljerade uppgifter.

Vänligen

 Christer Streiffert, PTS Radiotillsyn

Fick  mer svar efter ytterligare fråga:

Hej igen !

Vid behov, t.ex. för inspektion eller vid störningar mellan olika radionät, kan PTS begära ut detaljerade uppgifter från mobiloperatörerna. Då brukar det gälla begränsade geografiska områden eller enstaka master.

I övrigt är det politiska beslut som ligger bakom, att det är som det är. Det finns en politisk vilja hos Regeringen att mobiloperatörerna ska ha stor frihet och att konkurrensen ska få ner priserna för kunderna när de använder sina mobiltelefoner och trådlösa bredband.

Energiförbrukningen är ganska begränsad jämfört med annat i samhället. En bassändare för mobiltelefoni förbrukar uppskattningsvis 100 W. När högre sändareeffekter anges handlar normalt om ”Effective radiated power” (ERP) dvs. den koncentration av sändningen som en viss antenntyp kan ge, och i antennens huvudriktning blir det då mer än 100 W samtidigt blir det mindre i alla andra riktningar, så summan är konstant.

Man kan jämföra den energiförbrukningen med en vanlig kaffebryggare som normalt drar 1000 W eller ett vanligt  el-element som brukar dra 1000 – 3000 W.

 

/ Christ

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s