Sydsvenskan – Mobilens strålning försämrar minnet

I Sydsvenskan har för ovanlighetens skull skrivit om riskerna med mobilstrålningen

Strålning från mobiltelefoner ändrar gener i råtthjärnan. Det visar en doktorsavhandling som för första gången har undersökt hur arvsanlagen påverkas av den elektromagnetiska strålningen.

LUND. Avhandlingen visar även att råttornas korttidsminne försämras.

Arbetena har gjorts av Henrietta Nittby, 24 år, som har hunnit med sin doktorsavhandling på tre och ett halvt år parallelllt med studierna till läkare.

– Jag är intresserad av hjärnan och ville syssla med något som angår många människor, förklarar hon sitt val av ämne.

Hennes handledare, professorn i neurokirurgi Leif G Salford vid Lunds universitet, har i många år studerat hur mobiltelefoner påverkar hjärnan. För omkring tio år sedan visade han och hans medarbetare att telefonernas elektromagnetiska strålning öppnar blod-hjärnbarriären, ett skydd som hjärnan har mot skadliga ämnen.

Genom öppningen läcker proteinet albumin från blodet in i nervceller, där de inte ska vara. Forskarna såg att ett par procent av cellerna blev sjuka och dog och att de inte dog en naturlig död.

Fynden oroade och forskarna varnade för att mobiltelefoner skulle kunna orsaka sjukdomar som demens och MS.

– Blod-hjärnbarriären hos råttor är lik människans. Och vi vet att bara en hundradel, en tusendel eller en tiotusendedel av gränsvärdet för den energi mobiltelefoner avger räcker för att öppna blod-hjärnbarriären, Det verkar som effekten är starkare ju mindre energi vi använder, säger Leif G Salford.

Det innebär att mobiltelefoner även kan skada på någon meters håll, under förutsättning att de alls skadar människor. Ingen vet det säkert.

Henrietta Nittby har undersökt beteende och korttidsminne hos råttor som utsattes för elektromagnetisk strålning två gånger i veckan i 55 veckor. Beteendet förändrades inte. Däremot försämrades korttidsminnet jämfört med en kontrollgrupp som inte hade utsatts för strålning.

– Men när vi tittade på vävnaden hos de döda försöksdjuren såg vi ingen skillnad, berättar hon.

Henrietta Nittby har även studerat generna i de delar av hjärnan som styr beteende och minne. Enligt sin handledare är hon först i världen med detta.

– Vi försökte hitta en förklaring till att albumin läcker till nervcellerna. Det gjorde vi inte men vi upptäckte förändringar hos generna, inte i enstaka gener men i grupper som hänger ihop funktionellt. Många gener hade små förändringar.

Doktoranden och hennes handledare är överens om att studierna av mobiltelefonerna måste fortsätta.

– Jag tycker inte det är konstigt om tumörer utvecklas lättare i gener som utsätts för påverkan dag efter dag i många år, säger Leif G Salford.

Var står Lund internationellt i forskningen?

Henrietta Nittby:

– Lika många laboratorier som får resultat som våra, lika många hittar ingenting. De här studierna är väldigt komplicerade och kan göras på många olika sätt. Resultaten blir därefter.

Leif G Salford:

Det finns otroligt starka intressen mot de resultat vi och andra får. Jag tycker att mycket starka skäl talar för att industrin börjar letar efter nya tekniska lösningar för mobiltelefonerna.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s