Forskning visar att hjärnan minskar i yta av mobilen och att mobilen fungerar som en drog

Hjärnan förändras av mobilen och datorn den krymper

Begreppet mobilhjärna tycks ha blivit etablerat nu

Så förändrar internet hjärnan

Rapport
Publicerad 21 april 2012 – 06:00
Uppdaterad 21 april 2012 – 11:44

I en studie på ungdomar som ansågs vara internetberoende kunde forskarna se att försökspersonernas hjärnsubstans skiljde sig åt från icke-beroende.

Studien publicerades i ansedda Plos One, där forskare bedömer varandras rapporter och studier.

I studien visade forskarna att den ”grå” materian i hjärnan till viss del ”förtvinat” hos personer som ansågs vara internetberoende. Dessutom såg man att individernas totala hjärnyta hade minskat med mellan 10 och 20 procent, liknande de siffror man kan se hos drog- och alkoholberoende.

Varningstecken för internetberoende
Varningstecknen att hålla ögonen öppna inför inkluderar ett sämre socialt liv, sämre prestationer på jobbet, sämre humör i hemmet, känslor av ilska, rastlöshet och depression när man inte är uppkopplad och en ökning av lycka under tiden man är uppkopplad.

Ett annat varningstecken kan vara om man försöker dölja för sig själv och/eller andra hur mycket tid man spenderar på nätet. Undersökningen visade också, på att de som använder internet ”för mycket” blir sämre på att lösa problem och på att ”vara kreativa”.

Kan skapa tvångsmässiga beteenden
Datorläraren Larry Rosen, som sysslar med forskning inom psykologi vid Kaliforniens universitet, menar i sin bok iDisorder, att den nya uppkopplade tekniken driver vissa individer mot ett narcissistiskt, tvångsmässigt beteende och att riskerna för andra beroenden samt depression ökar.

Förändrar hjärnans fysiska struktur
”Förändrar hjärnans fysiska struktur”
Neurologen Gary Small menar att själva hjärnans fysiska struktur har börjat förändrats sedan internet gjorde sitt intåg. Hjärnan kopplas helt enkelt om. Men han är osäker på om förändringen är permanent.

-Våra hjärnor är känsliga för yttre stimuli, sa Gary Small till USA Today. Om man spenderar mycket tid med någon särskild mental övning så kommer de neurologiska kopplingar som utför dessa övningar att förstärkas.

Mänsklig kontakt kan försämras
Samtidigt blir hjärnan sämre på de områden som får stå tillbaka för det uppkopplade beteendet – som att hålla konversationer eller titta andra i ögonen.

Det pågår just nu många olika forskningsprojekt världen över kring hur internet eventuellt förändrar den mänskliga hjärnan och tänkandet.

Frigör dopamin
Steve Daviss är en psykiater i Baltimore som menar att våra konstant uppkopplade mobiltelefoner får hjärnan att frigöra dopamin som belöning för något vi upplever oss ha uppnått, något som kan störa balansen i hjärnan.
-De som har svårt att stänga av sitt beteende efter dessa belöningar är de som framför allt ligger i farozonen, säger Steve Daviss till Newsmax.

Tänkandet distraherat
I boken The Shallows menar författaren Nicholas Carr att internet förändrar strukturen i hjärnan och skadar våra möjligheter att tänka och att lära oss nya saker. Carr menar att ”kakofonin av stimulans” och den ständiga ”filt” av media som omger oss har förändrat människan från att vara en långläsande och eftertänksam person till en som bara läser översiktligt och stressat. Tänkandet har blivit distraherat och inlärningen ytlig.

Plastisk hjärna
Samtidigt har den breda forskningen på hjärnans utveckling visat att hjärnan är plastisk, ett begrepp som betyder att hjärnan – till skillnad från vad vetenskapen har varit överens om tidigare – förändras under livets gång.

”Om vi skulle ha känt till hjärnas plasticitet innan internet fanns – och skulle vilja uppfinna ett medium som kopplar om hjärnan så snabbt och grundläggande som möjligt, så skulle vi förmodligen skapat något väldigt likt internet”, skriver Carr i sin bok.

Yngre använder två apparater
Enligt en undersökning från England använder personer i gruppen 16-24 år i snitt mobilen och datorn lika mycket som de tittar på teve, och under två tredjedelar av den tiden använder de två olika mediaapparater samtidigt (som att titta på teve och surfa eller skicka meddelanden samtidigt).

Äldres hjärnor aktiveras
I en annan undersökning från Kaliforniens Universitet lät forskare försöksgrupper i medelåldern genomgå hjärnskanningar i samband med att de började surfa intensivt under en veckas period. Efter att veckan förflutit kunde man se markanta ökningar i de områden som används för beslutsfattande och kreativa verksamheter hos de individer som inte tidigare använt internet i någon större utsträckning. Hos yngre människor verkar ”omkopplingen” dock vara mer permanent än hos äldre.

-Det är ingen tvekan om att hjärnor kopplas om, skrev Danah Boyd, en forskare på Microsoft Research. Mekanismerna som tränas i snabbrörlig uppmärksamhet kommer att vara extremt användbar för den kreativa klassen.

Minnet förändras
Men ett stort antal olika undersökningar visar att våra minnesfunktioner ändrats kraftigt sedan internet slog igenom. Människan bryr sig helt enkelt inte längre om att komma ihåg information som man vet är lätt att hitta på nätet. Internet har helt enkelt blivit människans primära minnesfunktion, snarare än den egna hjärnan. Vi låter Google fungera som ett externt minne.

Hjärnan drogpåverkad
Men samtidigt luras våra hjärnor att fungera som om de var drogpåverkade, ständigt på jakt efter nästa informationskick. ”Tunga” internetanvändare löper två och en halv gånger så stor risk att bli deprimerade.

Det finns dessutom en social dimension i depressionen – den att folk allt mer jämför sig med den stora skaran människor de har nära kontakt med på nätet.

”För många har uppkopplingen inneburit att de känner sig underlägsna”, rapporterade det amerikanska barnläkarsällskapet till sajten Newsmax i slutet av mars. ”Många unga människor visar symptom på depression för att de känner att deras liv inte är lika intressanta som de många andras liv de läser om på nätet.”

Nanok Bie
nanok.bie@svt.se
twitter: @nanok

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s