Gro Harlem Bruntland blev elöverkänslig av mobilen

PLOT Magazine artikel om elöverkänsliga Gro Harlem Brundlant, fd VD för WHO

2012/05/29 genom emily Kategori elektromagnetisk Health Blogg

PLOT tidskriften, Issue # 7, har en undersökande pjäs på Gro Harlem Brundlant, tidigare chef för WHO, som erkände att hon var elöverkänsliga.

Till åtlöje – och jakten på Gro

Skrivet av Thomas Ergo.

Publicerad April 2012 på norska tidskriften PLOT, Issue # 7.

”Finns det en mobiltelefon påslagen-on i det här rummet?”. Gro Harlem Brundtland såg rakt på journalist. De var på ett kontor i direktoratet för hälsa i Oslo i mars 2002. Den tidigare premiärministern, numera generaldirektör för Världshälsoorganisationen och med permanent uppehållstillstånd i Genève, var på en snabbvisit. Vid detta tillfälle var det 62-år gammal för att intervjuas av tidningen Dagbladet om kriget mot tobaksindustrin. Men den dagen var Gro upp mot en helt annan bransch. De saker hon sade skulle orsaka internationell uppmärksamhet. Journalisten hade blivit medvetna om rykten om att WHO chefen var allergisk mot strålning. Gro bekräftade det. ”Det är inte ljudet, men vågorna jag reagerar på. Och känsligheten har blivit så allvarlig att jag reagerar på mobiltelefoner närmare än ca. fyra meter ”Gro sagt.

Initialt hade hon kände en stark värme runt örat. ”Men symptomen utvecklats till illamående och huvudvärk varje gång jag pratade på en mobiltelefon.”

Och nu kunde hon känna att en mobiltelefon var påslagen i rummet. Den journalister telefonen var avstängd. Tidningen Fotografen ryckte sin telefon ur sin jacka. Även avstängd … Nej! vänta en minut. Det var bara tyst. Telefonen var fortfarande påslagen.

GRO hade försökt att skära ner på mobila telefonsamtal. Det hjälpte inte. Alla som arbetar vid WHO år 2002 hade mobiler. Hon var omgiven.

”För att undvika misstanke om hysteri”, säger Gro ”Bara så att ingen skulle tro att detta var något jag inbillade, jag utfört många tester. Jag hade folk kommit in på mitt kontor med en mobiltelefon gömd i en handväska eller ficka. Utan min vetskap om det slås på eller av, testade vi hur det påverkade mig. Jag har alltid reagerat när telefonen är påslagen. Så det finns ingen tvekan. ”. Därför var mobiltelefoner förbjöds omkring Gro. Norges äger ”mor”, den stora förre premiärministern och WHO: s övre chef var elektro-överkänsliga.

Sitter i en av de hundratals kontor i WHO: s huvudkontor i Genève var det 57-åriga australiska Michael Repacholi. Han kunde inte tro vad han läste. Nyheten om Gro: s elektro-överkänslighet gick runt om i världen. Repacholi var arkitekten bakom de rekommenderade riktlinjer för exponering som garanterat världens befolkning som strålning från mobiltelefoner är ofarligt. Han var ledare för WHO: s – och världens – största forskningsprojekt om mobiltelefoner och hälsa. Hans budskap var alltid: Inga hälsoeffekter har bevisats. Ingen anledning till oro. Ingen anledning att utfärda varningar.

Och nu hans chef sade att hon ”inte hade tillräckligt med vetenskapliga bevis” för att varna världen mot mobiltelefoner. Inom två till tre år, vem stort forskningsprojekt, Interphone, skulle ge bättre svar Gro anges. ”Men jag förstår de forskare som varnar” Gro sagt. ”Vissa personer utvecklar känslighet mot el och strålning från utrustning som mobiltelefoner och datorer . Huruvida denna känslighet kan leda allvarliga hälsoproblem som cancer eller andra sjukdomar, vet vi inte ännu. Men jag tror att vi bör tillämpa försiktighetsprincipen, särskilt när det gäller barn ”.

Repacholi blev chockad. Han hade steamrolled. Förlöjligade. Något måste göras. Och han hade en aning om vad de ska göra.

Läs resten av ”The Laughing lager – och jakten på Gro” av Thomas Ergo Här

Ladda ner ”The Laughing lager – och jakten på Gro” av Thomas Ergo (PDF)


Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s