Doktorsavhandling Eva-Rut Lindberg KTH

Byggprojektering för personer med funktionsnedsättningen elöverkänslighet:

Eva-Rut Lindberg skriver i sammanfattningen:

Elöverkänslighet är ett officiellt funktionshinder. Enligt Socialstyrelsens Miljöhälsorapport 2009 uppger 3,2 procent av befolkningen i åldrarna mellan 18 och 80 år att de är känsliga/överkänsliga eller allergiska mot elektriska och magnetiska fält, vilket motsvarar drygt 200 000 personer. 0,4 procent uppger att de har svåra besvär. Detta motsvarar knappt 30 000 personer som får svåra sjukdomsliknande symptom som exempelvis yrsel, illamående, huvudvärk, sömnproblem och hudbesvär när de vistas i elintensiva miljöer som större delen av befolkningen inte besväras av.

Avhandlingen består dels av teoretiska studier över radiofrekvent strålning och hur denna kan avskärmas, dels av en enkätundersökning för att undersöka hur landets kommuner, försäkringskassekontor och tre landsting bemöter dessa personer.

Genom den arkitektorienterade forskningsmetoden ”research by design” har ett förslag på ett elfritt typhus, som även kan avskärma de högre frekvenserna från den radiofrekventa strålningen, utformats men ännu inte byggts.

Utifrån enkätundersökningen framgår att personer med funktionsnedsättningen elöverkänslighet ytterst sällan får hjälp med den tillgänglighetsanpassning i bostaden de enligt svensk lag har rätt till. Avhandlingen visar på vad som byggtekniskt kan utföras för att förbättra boendemiljön för personer med funktionsnedsättningen elöverkänslighet.

Länk till hela avhandlingen

Intressant, Nicola Tesla fick samma symtom som elöverkänsliga. Ja han var väl den första elöverkänsliga personen troligen?

Citat: Den första kända personen som drabbades av symptom som liknar

dagens elöverkänslighet var fysikern Nikola Tesla (1856 – 1943),

vars namn har fått tjänstgöra som enhet för magnetisk

flödestäthet(T). Tesla utvecklade symptom i form av stickande

och brännande hud, krypningar och darrningar i kroppen samt

ljud- och ljusöverkänslighet”

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s