Brevsvar från Socialstyrelsen gällande underrapportering av hjärntumörer till myndigheten

Brevsvar från Socialstyrelsen gällande underrapportering av hjärntumörer till myndigheten.

Hej Solveig

Mina kollegor genomförde en studie av cancerregistrets täckningsgrad (baserad på data från 1998) som publicerades för några år sedan i Acta Oncologica, se http://www.socialstyrelsen.se/register/halsodataregister/cancerregistret/bortfallochkvalitet (svensk sammanfattning finns publicerad i Läkartidningen)

Av studien framgår att det är en större underrapportering av hjärntumörer i åldersgruppen 70+ jämfört med gruppen 0-69 år. Studien var en ”punktinsats” och det gjordes ingen uppföljning över tid så det är svårt att uttala sig om eventuella förändringar i underrapportering.

Bifogar en bild över utvecklingen av antalet rapporterade hjärntumörer i åldersgruppen 0-34.

Hjärntumörer barn2

Du frågar även om varför hjärntumörer underrapporteras. Frågan diskuteras kortfattat i ovan nämnda studie, där det diskuteras att det råder ett missförstånd bland viss personal i sjukvården, nämligen att tumören måste vara histopatologiskt verifierad för att göra en canceranmälan. Så är inte fallet, tumören ska anmälas även med annan undersökningsmetodik som grund för diagnosen. Idag är tekniken för bildunderökningar så avancerad att många hjärntumörer diagnosticeras på detta sätt. Underrapporteringen kan alltså dels bero på bristande rutiner och dels på detta missförstånd. Det kan säkert finnas fler orsaker.

Det är svårt att svara på frågan om andra sjukdomsfall också underrapporteras: socialstyrelsens register har olika rutiner för insamling av data. Vissa grundas enbart på koder sjukvårdens journalsystem medan cancerregistret kräver en canceranmälan (se föreskrift http://www.socialstyrelsen.se/sosfs/2003-13 ).

Hör av dig om du har ytterligare frågor!

Med vänliga hälsningar

Åsa Klint

Man ser i diagrammet som socialstyrelsen skickat med i mejlet att det visar en nedgång av hjärntumörer från ungefär 1996 i åldern 0 – 34 år. Är denna utveckling verkligen sann när flera välgjorda studier visar att det finns en förhöjd cancerrisk, vilket våra ansvariga myndigheter nu förnekar med hjälp av våra jäviga forskare som Maria Feychting exempelvis.

Det finns alltså en misstanke om att man började underrapportera hjärntumörerna medvetet då man såg att antalet hjärntumörer ökade hos mobilanvändare. Jag tvivlar stort på att hjärntumörerna skulle minska i takt med ökad mobilanvändning och då främst hos barn och unga som blir mer utsatt för mobilstrålningen genom ett tunnare skallskelett och som nyttjar mobiler från tidig ålder.

Ett pressmeddelande från karolinska institutet säger så här som just hänvisar till cancerregistret:

Ingen ökning av hjärntumörer i de nordiska länderna

17 jan, 2012 09:35 CET

Förekomsten av gliom – den vanligaste formen av hjärntumör – ökar inte i de nordiska länderna, vilket talar emot att användning av mobiltelefoni skulle vara en orsak till sjukdomen.  Det visar en ny studie från Karolinska Institutet som publiceras i vetenskapstidskriften Epidemiology. De analyser som forskarna presenterar visar även att de riskökningar vid mobiltelefoni som tidigare redovisats i enstaka studier borde ha synts i den generella cancerstatistiken om det funnits en verklig risk med att använda mobiltelefon. Studien har gjorts av mobillobbyisten Maria Feychting hon har tidigare påstått att hjärntumörerna minskar efter 10 års mobilanvändning. Påståendet är ju så absurt att hon avslöjar tydligt att hon företräder mobilindustrin och skyddar deras vinstintressen. 

Citat från sammanfattningen av rapporten:  Stratifiering på typ av vårdinrättning (universitetssjukhus/länssjukhus/övriga) tyder på att universitetssjukhusen framför allt brister i rapportering av tumörer i hjärna, lunga och mjukdelar. Ännu större var underrapporteringen av hjärntumörer vid länssjukhusen, där antalet anmälda tumörer var lägre än antalet som inte anmälts (71 vs 86). Länk till läkartidningens sammanfattning HÄR

Länk till rapporten se socialstyrelsens mejlsvar.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s