Finska Strålsäkerhetsmyndigheten stoppar all forskning på elöverkänslighet

 

Dariusz Leszczynski: Finska STUK förbjuder forskning på elöverkänslighet

(googleöversättning)

Nyligen några finska tidningar publicerade kritiska berättelser om slutet på forskning av de biologiska effekterna av mobiltelefon strålning vid Strålsäkerhetscentralen (se länkar nedan).

Slutade inte bara laboratoriestudier på celler utan även den mänskliga frivilliga studien planeras sedan 2008 och för vilka finansieringen lovat först av Tekes och sedan av Strålsäkerhetscentralen, men som aldrig förverkligades. Denna mänskliga frivilliga studien var att undersöka effekterna av mobiltelefon strålning på verkliga användare mobiltelefon. Det skulle vara replikering studie av pilotstudien publicerades 2008 i BMC Genomics tidskriften. Eftersom var denna studie sett över 40,000 gånger och är fortfarande den mest sedda och mest nedladdade studie i historien om BMC Genomics. Den mänskliga frivilliga studien var inte att examione EHS.  Studera EHS fenomen som standard strängt förbjudet på STUK.

Även uppsägning av laboratoriestudier på celler kan vara förståeligt i situationen krympande budget. Indragning av mänsklig studie kan inte ursäktas. Epidemiologi, som kommer att fortsätta på STUK, kommer inte att svara på frågan om mobiltelefon strålning påverkar människors hälsa. De sista 10 åren av misslyckade epidemiologiska studier vittnar om det. Jag kommer att skriva mer om detta oförlåtligt slöseri med medel och forskningspotentialen i ”parallella universum” av epidemiologi i min första blogg efter nyår.

Här är länkarna till berättelser på finska newsmedia:

Aamulehti (på finska)

Aamulehti (på engelska, Google översättning)

Satakunnan Kansa

TALOUSSANOMAT (in English; Google translation)

1 thought on “Finska Strålsäkerhetsmyndigheten stoppar all forskning på elöverkänslighet

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s