MIT neuroforskare påverkar människors moraliska bedömningar genom att störa specifika delar av hjärnan

Moraliska omdömen kan ändras med svaga magnetfält i hjärnan.

Ytterligare en länk

MIT neuroforskare påverkar människors moraliska bedömningar genom att störa specifika delar av hjärnans regioner.

Cambridge, Mass – MIT neuroforskare har visat att de kan påverka människors moraliska bedömningar genom att störa en viss hjärna region – ett konstaterande som hjälper avslöjar hur hjärnan konstruerar moral.

För att göra moraliska bedömningar om andra människor, behöver vi ofta dra slutsatser om deras avsikter  – en förmåga som kallas ”theory of mind.” Till exempel, om en jägare skjuter sin vän på en jakttur, behöver vi veta vad jägaren tänkte just då: Var han i hemlighet svartsjuk, eller han hade han sett fel och uppfattat att hans vän var ett villebråd?

Tidigare studier har visat att en region i hjärnan känd som höger temporo-parietala Junction (TPJ) är mycket aktiv när vi tänker på andra människors avsikter, tankar och övertygelser. I den nya studien, stör forskarna aktiviteten i den högra TPJ genom att inducera en ström i hjärnan med hjälp av ett magnetfält som appliceras på hårbotten. De fann att försökspersonernas förmåga att göra moraliska bedömningar som kräver en förståelse för andra människors avsikter – till exempel ett misslyckat mordförsök – var nedsatt.

Forskarna, ledda av Rebecca Saxe, MIT biträdande professor i hjärnan och kognitionsvetenskap, rapportera resultaten i Proceedings of National Academy of Sciences i veckan i mars 29.

Studien ger ”slående bevis” att rätt TPJ, som ligger i hjärnans yta och bakom höger öra, är avgörande för att göra moraliska bedömningar, säger Liane Young, huvudförfattare av papperet (min kommentar: ofta håller folk mobiltelefonen i höger öra) Det är också häpnadsväckande, eftersom under normala omständigheter är människor  mycket optimistiska och konsekvent i dessa typer av moraliska domar, säger Young, en postdoktoral jurist i MIT: s Institutionen för Brain och kognitionsvetenskap.

”Normalt uppfattar man att en hög moral  leder till ett högt moraliskt beteende”, säger hon. ” Det är verkligen häpnadsväckande, bara genom att  påverkar detta specifika område i hjärnan med magnetfält kan man  ändra folks moraliska uppfattning.”

Metodik: Forskarna använde en icke-invasiv teknik som kallas transkraniell magnetisk stimulering (TMS) för att selektivt störa hjärnans aktivitet i höger TPJ. Ett magnetiskt fält appliceras på ett litet område av skallen som ger svaga elektriska strömmar  som hindrar närliggande hjärncellers förmåga att upprätthålla en normal kontakt med detta ”moraliska område i hjärnan”. Effekten är tillfällig. (min kommentar: andra undersökningar har dock visat att effekten av strålningen från en mobil kvarstår i hjärnan 5 timmar efter exponering, uppenbarligen påverkar mobilen hjärnan oerhört starkt i jämförelse med detta experiment)

I ett experiment fick försökspersoner exponerades för TMS under 25 minuter före ett test där de skulle lästa en rad scenarier och göra moraliska bedömningar av karaktärernas handlingar på en skala från 1 (absolut förbjudet) till 7 (absolut tillåtet).

I ett andra experiment TMS tillämpas 500-milisecond skurar i det ögonblick då försökspersonen ombads att göra ett moraliskt omdöme. Till exempel fick försökspersonerna  bedöma hur tillåtet det är för någon att låta sin flickvän gå över en bro han vet är en säkerhetsrisk  även om hon hamnar gör det hela säkert. I sådana fall skulle en dom enbart på utfallet hålla gärningsmannen moraliskt oförvitlig, även om det verkar som om han avsåg att göra skada.

I båda experimenten, fann forskarna att när försöket TPJ avbröts var försökspersonerna mer benägna att döma misslyckade försök att skada som moraliskt tillåtet. Därför tror forskarna att TMS störde försökspersonernas förmåga att tolka andras avsikter, tvingar dem att lita mer på resultatet information för att göra sina bedömningar.

Nästa steg: Young nu gör en undersökning om vilken roll den högra TPJ i domar av människor som är moraliskt tur eller otur. Till exempel är en rattfyllerist som slår och dödar en fotgängare otur, jämfört med en lika berusad förare som gör det hem säkert, men otur mordiska föraren tenderar att bedömas mer moraliskt klandervärt.

# # #

Källa: ”Störningar av rätt temporo-parietala korsningen med transkraniell magnetisk stimulering minskar roll tro på moraliska domar,” Liane Young, Joan Albert Camprodon, Marc Hauser, Alvaro Pascual-Leone, Rebecca Saxe. Proceedings of the National Academy of Sciences, vecka 29 Mars 2010.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s