En liten kort tillbakablick

En liten kort tillbakablick: En gång var man euforisk när man upptäckte radioaktiv strålning. Då var radioaktiv hudkräm nyttigt, likaså radioaktiva kalsonger och kondomer samt radioaktiva tvålar, ja allt radioaktivt var nyttigt och det välde ut radioaktiva prylar på marknaden. Det var ju inte så lyckat upptäckte man sedermera. Nu finns det lagar som säger att man inte får sprida joniserande strålning i vår livsmiljö, exempelvis Strålskyddslagen.

Dessförinnan stod arsenik, kvicksilver och bly högt på den euforiska listan. I samma veva kom den nya tekniken med ångmaskinen som satte igång industrin på riktigt. Ny teknik stod nu på agendan, likaså dessa fantastiska ämnen, som passade till allsköns medikamenter. De var viktiga ingrediensen i många mediciner, i smink, puder och som bekämpningsmedel mot vägglöss. Till speglar som man bland annat satte på kakelugnen som prydnad och när kakelugnen blev varm spreds kvicksilverångan ut i rummet. Arsenik användes som vacker blå färg i tapeter och skyddade samtidigt mot vägglöss. Två flugor i en smäll.

Det var dock bara de rika borgarna som hade råd med sådana finesser. Det var inte konstigt att borgarfruarna och ungarna gick omkring grådaskiga i ansiktet, trötta och orkeslösa och borgarherrarna fick nervösa utbrott och blev gråtmilda, bleka och svaga, medan bondfolket gick rosiga och krya ute på landsbygden, ungefär som professor i idéhistoria, Karin Johannisson, uttryckte det. Sanningen var, att nymodigheterna arsenik, bly och kvicksilver hade inte riktigt nått ut till landsbygden vid den tiden.

Detta tolkade dock professor Karin Johannisson annorlunda eller vilseledande, som att den nya tiden skrämde med all ny teknik som ånglok och bilar mm och att borgarfruarna hade det tråkigt. Det var därför de blev sjuka och gråa i ansiktet. Att de om möjligt kunde vara metallförgiftade av de mest miljöfarliga grundämnena, förstod uppenbarligen inte professor Karin Johannisson.

Det hade ju dock inte passat så bra när hon gick mobilindustrins ärende och föreläste om att folk blev sjuka av den nya trådlösa tekniken. Budskapet var, att det var rädda människor som var rädda för den nya tekniken, de nya förändringarnas tid. Syftat var att de som blivit skadade av den nya tekniken, de elöverkänsliga, skulle nu inta borgarfruarnas plats i vår tid. Sedermera skapade ett ”ljushuvud” inom bestrålningsbranschen, en ny mentalt uppkommen sjukdom noceboeffekten. Vilket betyder att det är människor som är rädda för tekniken. Att det om möjligt var människor som använde tekniken, som blev skadade låtsades man inte om. Det bestämdes, av någon på högre ort, att det var rädda, svaga, oroliga personligheter som blev elöverkänsliga.

Sedan ungefär 1960-talet tycks de flesta sjukdomar i Sverige, som kan relateras till miljöskador, anses vara psyksikt och mentalt uppkommen sjukdom.

Det var ju bara inbillning när folk blev förgiftade av kvicksilvret i amalgamet som man fyllde tänderna med på de stackars intet ont anande småskolebarnen. Man borrade helt sonika upp friska kindtänder och fyllde dem till brädden med kvicksilveramalgam. I den både termiskt och kemiskt instabila miljön, munnen, läckte stora doser kvicksilverånga ut, som gick rakt upp i hjärnan och kontaminerade den. Men enligt Socialstyrelsen var det bara inbillning, att man kunde bli sjuka av det värsta miljögiftet i tänderna. Det var bara utanför munnen det var giftigt, i naturen. Människan ansågs inte tillhöra de biologiska varelserna på jorden som kunde bli kvicksilverförgiftade, ansågs det. Vårdpersonalen fick i uppdrag av Socialstyrelsen att förbjuda amalgamskadade och kvicksilverförgiftade patienter. De fanns inte punkt slut! Det är bara psyksikt. Nu behandlar myndigheterna och vårdpersonalen de mikrovågsskadade och elöverkänsliga på exakt samma sätt. Skriv inte in i patientjournalerna att de säger att de blir sjuka av strålningen, det är förbjudet att vara elöverkänslig, skriv att det är psykiskt, panikångest, ADHD, noceboeffekt mm men skriv absolut inte att de är elöverkänsliga. Läkare som går emot Socialstyrelsen blir prickade och riskerar få sin läkarlegitimation återkallad.

Efter 24 år i den här bestrålningsbranschen, önskar jag faktiskt att varenda politiker och tjänstemän, som förnekar att folk kan bli skadade och sjuka av mikrovågsstrålningen, själva blir elöverkänsliga. När inte kunskap hjälper, då återstår praktisk erfarenhet. Ursäkta att jag är så uppriktig, att jag säger det högt, men det är ju sant.

4a IMG IT-företagarna sid 11

IT-företagarna skapade myten om rädsla för den nya tekniken, för de visste att folk skulle bli sjuka av mikrovågsstrålningen

Solveig Silverin, miljöingenjör/ miljövetare

 

 

 

 

1 thought on “En liten kort tillbakablick

  1. Ping: Bilagor och referenser | Anmälan av Strålsäkerhetsmyndigheten

Kommentarer inaktiverade.