Sömnproblem ökar kraftigt – främst bland män

DN idag: Nya siffror som SVT fått ut från Socialstyrelsen visar att antalet kvinnor i Sverige som söker vård för sömnproblem har fördubblats och antalet män med sömnproblem har ökat tre gånger under de senaste 15 åren. Ökningen är alltså ännu större än de siffror som Folkhälsomyndigheten gick ut med tidigare i år som visade självrapportering av sömnproblem. Antalet män med sömnproblem har ökat tre gånger under de senaste 15 åren

Ungefär en fjärdedel av Sveriges befolkning upplever att de sover dåligt. Det är dubbelt så många som på 1980-talet.

– Det är litegrann den här tiden vi lever i. Vi kan jobba, handla och umgås med andra oavsett vad klockan är, säger psykologen Anita Elgemark.

En missad natts sömn gör att hjärnan inte hinner återhämta sig. Förmågan att koncentrera sig i längre perioder försämras.

– Om du inte sover en natt innebär det dels att hjärnan inte kommer att ha återhämtat sig, och dels att hjärnan inte kommer att ha energi och förmåga att koncentrera sig i längre perioder, säger John Axelsson, professor vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

De nya siffrorna från Socialstyrelsen visar också att användning av hormonet melatonin som sömnmedicin i Sverige har ökat med hela fyra gånger under de senaste två åren.

Detta är typiska problem man får av radiofrekvent strålning som ökar hela tiden i vårt samhälle.  Typiskt är, att det börjar med sömnproblem, koncentrationssvårigheter, onormalt pigg en period, som sedan i värsta fall, kan skada hjärnan så att man får utmattningssyndrom eller än värre, blir elöverkänsliga, mikrovågssyndromet.