Neuropsykiatriska feldiagnoser ökar

Just precis: När skall de erkända strålskadade elöverkänsliga barn? Att ge barn med neurologiska skador, som ju elöverkänslighet är, psykofarmaka förvärrar skadan vilket jag själv erfor när jag testade en extremt låg dos Anafranil (1/4 äv lägsta tablettdosen) ett halvår. Jag kände inte av strålningen så mycket när jag åt anafranil och hoppades då på att nervsystemet skulle läka. Jag utsatte mig för mer strålning än jag skulle gjort om jag blivit sjuk av strålningen. På grund av jobbiga biverkningar slutade jag efter ett halvår och då visade det sig att jag blivit än mer elöverkänslig. Så äter man psykofarmaka som minskar symtomen så blir man än mer skadad i nervsystemet eftersom man vistas i miljöer med för hög strålningsnivå. Detta borde Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen varna läkarna och psykiatrin för. Så rätt diagnos vore ett stor steg framåt för våra barns hälsas skull. Erkänn strålskadan elöverkänslighet!

Neuropsykiatriska feldiagnoser ökar

Barn och unga som fått en neuropsykiatriska diagnoser som ADHD har ökat med över 300 procent de senaste tio åren, enligt Socialstyrelsen. Samtidigt ökar antalet feldiagnoser, larmar flera psykologer inom barn- och ungdomsspykiatrin.
– Det är allvarligt att man inte får rätt vård, säger psykologen Jenny Klefbom.

År 2009 infördes en förstärkt vårdgaranti inom barn- och ungdomsspykiatrin (Bup). Detta för att minska väntetiderna då köerna växte när fler och fler föräldrar ville att deras barn skulle utredas.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) kom överens med staten om att minst 90 procent av barnen skulle få göra ett första besök inom 30 dagar. Och minst 80 procent skulle få en utredning inom 30 dagar.

Men förra året klarade bara tio av de 21 landstingen av detta, enligt Socialstyrelsen.
Risk för fel

I veckans Dokument Inifrån uppmärksammas konsekvenserna av att fler under de senaste tio åren kräver att få en neuropsykiatrisk utredning.

Det kan helt enkelt gå fel när utredningstakten ökar. Det har blivit vanligare att fler får fel diagnos eller ingen diagnos alls och därmed ingen hjälp. Det uppger flera psykologer som SVT Nyheter har varit i kontakt med.

– Kvaliteten på utredningarna varierar. Ibland är det en liten utredning, liknande något som man kanske gör i skolan. Men det krävs en fullskalig och brett upplagd neuropsykiatrisk utredning för att ställa dessa diagnoser, säger psykologen Jenny Klefbom.
Onödigt lidande

Att få en felaktig diagnos kan leda till stort lidande. Drabbade familjer SVT Nyheter har pratat med vittnar om att hela familjen hamnat i ett kaos på grund av barnets felaktiga diagnos.

– Den allvarligaste konsekvensen är ju att man inte får rätt vård och då förvärras problemen oftast rejält. Och det är ju jätteallvarligt att stoppa i barn starka mediciner för något de inte har, säger Jenny Klefbom.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/neuropsykiatriska-feldiagnoser-okar

1 thought on “Neuropsykiatriska feldiagnoser ökar

  1. Ping: Strålskadorna på hälsa och naturmiljö ökar dramatiskt | Strålsäkerhet Radiofrekvent Strålning

Kommentarer inaktiverade.