Kan man bli vän med getingar?

Eller har getingarna blivit trötta/slöa och försöker enbart klara av det nödvändigaste. Jag har sett getingar sitta på samma plats i över ett dygn. I ett fall mitt på trappan där jag höll på att trampa på den flera gånger, men den orkade inte flytta på sig. Samma beteende har jag sett hos bin. Denna sommar 2018 har jag ett visst facit i hand och kommer att skriva om detta nu i höst. Men kort kan jag säga, att jag hade endast två getingbon som utvecklades till större bon. I det ena fallet byggde takgetingar bo under plåttaket över ytterdörren och i det anda fallet i en tornseglarholk som jag hade skärmat av mot mobilstrålning mm. Tyvärr var boet förstört av fåglar, det fanns inte en enda geting kvar som jag kunde artbestämma.

2015 skriver jag detta inlägg Jag har konstaterat att mikrovågsstrålningen påverkar getingar och tornseglare

*

De flesta gillar inte getingar och är man allergisk förstår man, att folk kan bli nojiga på dessa varelser som irrar närgånget runt huvudet. Jag har inte precis älskat dessa djur själv, men eftersom jag haft så lite getingar här de senaste åren, har jag börjat pyssla om dem, eftersom de är nyttodjur, predatorer av skadeinsekter. De tar även dessa stora hästbromsar som bits rätt rejält.

I år sommaren 2018, har jag haft takgetingar som byggt bo över ytterdörren till altanen där jag vistas hela sommaren. DSC_0024

Jag blev stucken i början på sommaren vid käken av en ren olyckshändelse. På mig gjorde det inte alls ont, lite mer smärta än ett myggstick, brännässlor är ”tio resor värre”. Jag svällde upp lite och blev lite stel ett par dagar.

Med takgetingarna ovanför ytterdörren, levde vi i gott samförstånd under hela sommaren. Vi hade inga konflikter och jag har inte slagit ihjäl en enda närgången geting. Till och med när jag råkade slänga igen dörren hårt med en smäll, så blev de varken arga eller oroade. Jag fick fotografera dem, hur mycket jag vill även närgånget, men jag gav dem honung hela sommaren och de förstod absolut att det var jag som matade dem. De var fullständigt orädda för mig, men när jag kom med mikrovågsmätaren som har en stor grön antenn ilsknade de till och blev riktigt sura och anföll mig även flera timmar efteråt, fast jag lagt undan mätaren. Troligen såg de antennen som en stor insekt eller fågel och kände sig hotade. Jag blev inte stucken, eftersom jag inte kände mig rädd för dem och inte sände ut stresshormoner, så de upphörde snabbt att jaga mig. Jag har fått uppfattningen att getingar  och andra insekter är mycket känsliga för vad vi sänder ut för feromoner. Takgetingar är dessutom samhällsbyggare och kommunicerar med varandra. Deras sinnen är konstruerade för kommunikation. Detta gör, att man kan bli vän med getingar. De blir lugna när man pratar snällt med dem

Jag har tre vanliga getingarter här i trädgården: Takgetingar (Dolichovespula saxonica), tyskgeting (Vespula germanica) och vanlig geting (Vespula vulgaris) . Jag har inte kunnat urskilja, att den ena arten är mer aggressiv än den andre mot mig som människa, däremot tog  ofta vanlig geting initiativet till att slåss med tyskgetingen om den kokta skinkan jag bjudit på, så vanlig geting är kanske mest aggressiv?

 

 

 

Gäster på besök hos mig har inte heller blivit angripna av ”mina” getingar och min dotter sa att hon blivit mindre rädd för getingar nu efter att jag börjat intresserat mig för dem och att dessa getingar verkar vara vänligt sinnade. Och det har fascinerat mig. Kan getingar bli vän med oss?

Getingarna flyger runt här, de krockar med mig och även med min dotter, men ingen sticker. Nyss satte sig en geting på min axel som jag viftade bort brutalt, i tron att det var en broms, men den stack mig inte. Den flög undan och flög upp på bokhyllan, när jag tittade upp flög den ut, utan att attackera mig.

Igår upptäckte jag en geting sitta under mitt tangentbord till datorn och som det såg ut, tittade upp på mig. Jag vet inte hur länge den suttit där och tittat. Jag lade en liten bit choklad på bordet, då kröp den ner och började äta på chokladen, sedan flög den iväg.

 

DSC_0153

Getingar är sociala och är vana vid att kommunicera och att känna av stämningen i omgivningen. De uppfattar inte mig som ett hot, trots att jag stökar runt deras bo. De uppför sig så lugnt de kan, om de vill undersöka det jag äter eller mig. En getingar rör sig fram och tillbaka i sidled för att ”zooma in” och detta väcker rädsla hos oss, eftersom vi vet att de sticks. ”Tänker de anfall?”

Man vet inte vad dessa djur som vi uppfattar som enkla och stereotypa varelser ”tänker”, men jag har uppfattningen att de tänker, registrerar och bedömer och nu på slutet i denna säsong har dessa takgetingar blivit nyfiken på mig kanske, som inte dödat en enda kompis, som låtit dem bo kvar och dessutom bjudit dem på honung som de gillar. Getingen på axeln stack inte mig, fast jag nästan klämde den, vilket tyder på att den troligen inte uppfattar mig som ett hot.

Nyss såg jag en takgeting undersöka en död takgeting, en kompis. Den vände och vred på den döda getingen och undersökte den en bra stund.

 

 

 

För ett tag sedan, läste jag att även de som håller sig stilla blir stuckna av getingar. Personer som är rädda för getingar, även om de står stilla, blir stuckna eftersom man utsöndrar stresshormoner som uppfattas som aggressivitet och hot. Samma uppfattning har hundar. Rädda människor blir oftare bitna av en hund, även om de står stilla.

Jag har pratat positivt och glatt med getingarna (låter säkert fånigt) som man pratar till en hund, när de blivit närgångna, men det verkar falla i ”god jord” även hos getingar.

Getingar är inte så enkla primitiva varelser som man kanske tror. De verkar vara mer som hundar med gadd och gift istället för huggtänder och lika känsliga för stämningen hos en individ/människa, som en hund. Så om man inte uppför sig mot dem som fiende, verkar de kunna bli ”vän” med en. För min del har jag blivit alltmer förtjust i dessa varelser, men tänker dock sätta en bräda så att de inte bygger bo nästa år över ytterdörren.

 

Takgeting (Dolichovespula saxonica) gillar honung. Jag såg aldrig att takgetingar åt av den animalisk födan  som jag bjöd på. Men senare såg jag att de tog en hel del blomflugor. De bet av vingarna och huvudet på blomflugorna och flög hem med kroppen till boet.

 

 

Tyskgeting (Vespula germanica) gillar mest kokt Emil skinka men även honung

 

Vanlig geting (Vespula vulgaris) verkar bara gilla kokt Emil skinka

Jag har testat ge dem rå kyckling, vilket alla arterna negligerade, likaså rökt kalkon var ointressant. De föredrog honung, framför övermoget päron. Om  man vill slippa getingarna vid matbordet kan man ställa ut ett fat med lite emilskinka  och ett med honung. Man kan ställa denna mat hur nära som helst den egna maten om man vill, då de alltid valt skinkan och honungen före min mat. Säkert finns det annat de gillar, har ju inte testat all mat, men helt klart skinka och honung är mums för getingar.

 

Här ser man en takgeting som är något större än tyskgetingarna, dock är takgetingen rädd för tyskgetingarna, medan vanlig geting som är något mindre än tyskgetingarna inte tvekar att slåss med tyskgetingarna om skinkbitarna. Dock är getingarna (även humlor mm) olika stora, beroende på om de är soldater som vaktar boet, barnmorskor, hane eller hona.

DSC_0231 tt

Det är den 8 augusti 2018 idag. Takgetingboet har dött ut och man ser mest vanlig geting nu. Jag sitter med mitt första facit i hand efter denna sommar, då jag plötsligt fick chansen att verkligen bekanta mig med getingar. Det finns en sak som jag inte gjort, jag har inte slagit ihjäl en enda geting. Jag har fäktat med armarna när de blivit för närgångna. Jag gillar inte när de flyger nära runt huvudet, man är fullt medveten om, att det sitter en gadd där bak, men trots fäktande har de inte stuckit mig. Det kan bero på att jag inte sänder ut stresshormoner.  Men åtskilliga getingar har krupit runt på min nakna hud, aldrig har de försökt sticka mig, även då jag schasat bort dem mer eller mindre brutalt. Jag har räddat dem ur kletig honung, jag har plockat upp dem om de kryper precis där man går. Jag har varit snäll mot dem.
De uppfattar inte mig som ett hot, uppenbarligen. Jag tror biodlare har samma eller liknande förhållande till sina tambi.
Man kan bli vän med getingar om man är snäll mot dem.
När jag var ung hade jag sommarjobb på ett litet värdshus ute på landet. Det var fullt med getingar inne i köket, men ingen blev stucken som jobbade där konstigt nog. Jag tror, att alla var så vana vid getingarna att ingen var rädd för dem, därför stack de heller inte även om man slog efter dem. På 60-talet var det så mycket getingar att få var rädda för dem, man blev van att ha dem surrande runt öronen. Är man inte allergisk mot getingar bör man försöka umgås med dem. Ge dem en en godbit på ett fat helst på samma ställe så söker de sig dit i första hand. Kokt skinka och lite honung verkar överträffa både fisk och annat i matväg. Jag såg inte en enda gång att takgetingar åt kött eller fisk, de åt bara honung. Äldre bilder som jag tittat på nu visar samma sak.
Solveig Silverin