Schweiz regering stoppar 5G dementeras, men är det hela sanningen?

Schweiziska byrån förnekar förbud mot 5G-utrullning av hälsoskäl (uppdaterat), men fortfarande saknas källhänvisning till beslutet oavsett vad som beslutades. Men det går inte att hitta beslutet. Hittade dock denna protest i tidningen Technocracy.News som publicerades , men som google tagit bort direktlänken till,  men artiklen ligger kvar på tidningen https://www.technocracy.news/category/5g/

Kaboom! Schweiz har 5G utrullning över hälsoproblem

Schweiz, en av världens ledande inom lanseringen av 5G-mobilteknologi, har placerat ett obestämd moratorium för användningen av sitt nya nät på grund av hälsoproblem.

Flytten kommer när länder på andra håll i Europa tävlar om att uppgradera sina nätverk till 5G-standarder mitt i en rasande diplomatisk kampanj av USA för att stoppa dem med kinesisk teknik som tillhandahålls av Huawei. Washington säger att företaget, som är grundläggande för de flesta europeiska nätverks uppgraderingsplaner, utgör en allvarlig säkerhetsrisk.

Schweiz är relativt avancerat i Europa när det gäller att anta 5G. Det rika alpina landet har byggt mer än 2 000 antenner för att uppgradera sitt nätverk bara under det senaste året, och dess telekomleverantörer har lovat sina kunders överhängande 5G-täckning under större delen av det senaste året.

Men ett brev som skickats av den schweiziska miljöbyrån, Bafu, till landets kantonregeringar i slutet av januari, har nu faktiskt begärt mer tid för användning av alla nya 5G-torn, säger tjänstemän som har sett brevet till Financial Times.

Byrån ansvarar för att tillhandahålla kantonerna säkerhetskriterier mot vilka telekomoperatörernas strålningsutsläpp kan bedömas. Enligt Schweiz högt federaliserade struktur övervakas telekominfrastrukturen för överensstämmelse och licensieras av kantoniska myndigheter, men Bern ansvarar för att fastställa ramverket.

Bafu har sagt att det ännu inte kan tillhandahålla universella kriterier utan ytterligare testning av effekterna av 5G-strålning.

Byrån sade att det var ”inte medvetet om någon standard över hela världen” som kan användas för att benchmarka rekommendationer. ”Därför kommer Bafu att undersöka exponering genom anpassningsbara [5G] -antenner på djupet, om möjligt under verkliga förhållanden. Det här arbetet kommer att ta lite tid, ”stod det.

Utan kriterierna har kantoner ett litet alternativ än att licensiera 5G-infrastruktur enligt befintliga riktlinjer för strålningsexponering, som alla undantar användningen av 5G utom i en liten minoritet av fallen.

Flera kantoner har redan infört sina egna frivilliga moratorier på grund av osäkerhet om hälsorisker. Här är hela artikeln https://www.technocracy.news/switzerland-halts-5g-rollout-over-health-concerns/?print=pdf


https://www.siliconrepublic.com/comms/switzerland-halts-5g-health-concerns

Schweiz miljöbyrå har förnekat att man stannat till att 5G slås på över hälsoproblem.

Uppdaterad, 14 februari, 14 februari 2020: Sedan den ursprungliga publikationen av berättelsen i Financial Times, har det schweiziska federala miljöbyrån förnekat planer för ett täckförbud mot 5G i Schweiz. Byrån sa att den hade skrivit till landets kantoner om placering av 5G-utrustning, men påståendet som tidigare rapporter hade gjort om att stoppa 5G helt var ”vilseledande”.

Vissa kantoner hade infört begränsningar för planeringstillstånd för 5G-platser, men det gäller inte hela Schweiz. Den här artikeln uppdaterades för att återspegla dessa kommentarer.

Schweiz är en av de europeiska ledarna inom lanseringen av 5G-mobilteknologi och lanserar mer än 2 000 antenner förra året bara, med telekom som lovade att nätverket skulle slås på snart. Denna vecka rapporterade Financial Times att Schweiz: s federala miljöbyrå, eller Das Bundesamt für Umwelt (Bafu), hade lagt ett obestämd moratorium för dess användning av potentiella hälsoproblem.

Det rapporterade att Bafu skickade ett brev till regeringarna i landets kantoner i slutet av januari och hade ”nu i kraft kallat tid för användning av alla nya 5G-torn”. Enligt regeringssystemet i Schweiz beviljar kantonerna telekommunikationsinfrastrukturen men centralregeringen i Bern har det övergripande ansvaret för dess ramverk.

Enligt Financial Times sa Bafu att det ”ännu inte kan tillhandahålla universella kriterier” utan att ytterligare testa 5G för den potentiella effekten av strålning, och vill övervaka ”exponering genom anpassningsbara [5G] -antenner på djupet, om möjligt i verkliga operativa världar villkor ”, och tillägger att” detta arbete kommer att ta lite tid ”.

I ett uttalande till Mobile World Live sade emellertid en representant för Bafu att dessa brev ”inte innehöll någon rekommendation om att stoppa tillståndet för 5G-basstationer”.

”Snarare redogör det för hur kantonerna kan gå vidare med tillåtelse av 5G och anpassningsantenner tills FOEN: s verkställande stöd på adaptiva antenner finns tillgängliga,” tillade de.
Mast utrullning för att fortsätta

Flera kantoner har redan lagt sina egna begränsningar på 5G, men landets största telekomfirma, Swisscom, har uttalat att det kommer att fortsätta att lansera sin 5G-infrastruktur. Det lovade kunderna att hastigheter på 2 Gbps fortfarande kunde uppnås utan nya master.

Medan Swisscom sa att det förstod ”rädslan som uttrycks för ny teknik”, tilllade den att det inte finns ”några bevis för att antennstrålning inom gränsvärdena negativt påverkar människors hälsa”.

Swisscom uppgav också att 5G använder frekvenser som liknar 4G, som redan har utsatts för ”flera tusen studier”, och att Schweiz lagstiftningsgränser var ”tio gånger strängare än de som rekommenderas av Världshälsoorganisationen”.

Det schweiziska populära yttrandet om 5G har blandats, med ett antal protester som hålls i Bern, Zürich och Genève mot dess utrullning. Två kantoner håller för närvarande på att samla in signaturer i syfte att utlösa en nationell folkomröstning om användningen av 5G, enligt Financial Times.

Relaterat: internet, telekom, mobilnät, Schweiz

Colm Gorey är en seniorjournalist med Siliconrepublic.com

editorial@siliconrepublic.com


5G etablerar sig i Schweiz – och driver tanken på hälsodebatten: en översikt över introduktionen av den nya tekniken https://www.nzz.ch/wirtschaft/5g-6-fragen-und-antworten-ld.1458960


”Radiation Tsunami” – Nu bildas motstånd mot 5G Protesten mot det supersnabba mobilnätet växer, även i Tyskland, Österrike och Schweiz. Oron är att ytterligare master förstör städerna och landskapet. Framför allt höjs dock hälsorisker. Det talas om ”strålnings-tsunamin” och att alla snart kommer att ”grilla”.  https://www.welt.de/wirtschaft/webwelt/article198625757/Bruessel-verweigert-sich-dem-5G-Netzausbau.html


Den här sidan är borttagen från nätet: Telekommunikationer står inför betydande …
de.technocracy.news ›5G / 6G
Övermätt den hårda sidan
19 jan 2020 – Du kommer aldrig att ha framgångshistorier från 5G-protester eller … B. Polen, Ryssland, Italien, Schweiz, Paris och regioner i Belgien) … avslag på 5G-tillstånd och hänvisningen till ”… Att avvisa införandet av 5G av hälsoskäl är …

 

 

Så här står det i Financial Times: Schweiz avbryter utrullning av 5G av hälsofrågor

Ta informerade beslut med FT

Håll dig uppdaterad om betydande företags, finansiella och politiska utveckling runt om i världen. Håll dig informerad och upptäck nya risker och möjligheter med oberoende global rapportering, expertkommentarer och analys som du kan lita på

https://www.ft.com/content/848c5b44-4d7a-11ea-95a0-43d18ec715f5


Schweiz förnekar stopp av 5G-utbyggnader https://www.mobileworldlive.com/featured-content/top-three/switzerland-denies-halting-5g-rollouts/

Miljötjänstemän i Schweiz berättade för Mobile World Live (MWL) rapporter om ett filtförbud mot framtida 5G-infrastrukturinstallationer i landet på grund av hälsoproblem var inte exakta, med lokala myndigheter i stället i uppgift att avgöra om placeringen av satsen.

Som svar på en rapport från Financial Times (FT) medgav en representant för Federal Office for Miljö (FOEN) att den nyligen hade skrivit till landets 26 regionala myndigheter, kända som kantoner, om placering av 5G-utrustning. Men representanten sa att en FT-påstående att meddelandet uppmanade kantoner att sätta planeringstillstånd för nästa generations utrustning på is var ”vilseledande”.


Efter månader av protester och några fall av medborgarsabotage av mobilinstallationer beslutar nu regeringen i Schweiz att stoppa 5G. Det sker trots att landet leder utvecklingen i Europa och redan placerat ut 2 000 master. Stoppet följer på ett brev från landets federala miljöskyddsmyndighet, BAFU, till landets 26 kantoner


http://www.informationliberation.com/?id=61195&fbclid=IwAR2TJdPmEY7FcBYIYj7ppSZhZCekjm5T9FByAFg4RDW2bxdmiV8Tfe8kqbw


Schweiz är relativt avancerat i Europa när det gäller att anta 5G. Det rika alpina landet har byggt mer än 2 000 antenner för att uppgradera sitt nätverk bara under det senaste året, och dess telekomleverantörer har lovat sina kunders överhängande 5G-täckning under större delen av det senaste året.

Ett brev som skickats av den schweiziska miljöbyrån, Bafu, till landets kantonregeringar i slutet av januari, har emellertid nu krävt tid för användning av alla nya 5G-torn, säger tjänstemän som har sett brevet till Financial Times.

[…] Swiss Medical Association har rekommenderat försiktighet mot 5G och hävdat att de strängaste rättsprinciperna bör tillämpas på grund av obesvarade frågor om teknikens potential att orsaka skada på nervsystemet, eller till och med cancer.

Det har gjorts noll större studier om hälsoeffekterna av 5G.

Å andra sidan finns det massor av studier som visar att WiFi i sin nuvarande form har en mängd negativa effekter på vår hälsa, de ignoreras vanligtvis bara av våra regeringar och media (Storbritannien gick nyligen så långt som att förbjuda en annonsvarning om farorna med 5G).

Här är en annan studie från bara några månader sedan.

Från BioNews, 7 maj 2019, ”WiFi-enheter påverkar spermier, föreslår studie”:

En liten studie av forskare i Japan har visat att exponering för WiFi kan ha skadliga effekter på spermiernas funktion.

Studien bedömde effekten av elektromagnetiska vågor från WiFi-enheter på mänsklig spermier. Den fann att längre perioder med direkt exponering för en bärbar WiFi-router minskade rörlighetsgraden och ökade dödsfrekvensen för spermier från mänskliga prover.

[…] De analyserade spermieproverna togs från 51 män som söker fertilitetsbehandling, såsom IVF eller artificiell insemination, på kliniken.

Prover testades under olika betingelser; ingen exponering för EM, sköldskyddad och full exponering.

De exponerade proverna placerades nära en ficka-WiFi-router – liknande det som en mobiltelefon kan transporteras i en mans byxficka. Efter två timmar hade spermier från alla grupper minskad hälsa och rörlighet, men den mest betydande effekten sågs i spermierna med full exponering för EM-vågor. Skillnaden i spermihälsa mellan grupper sågs ännu tydligare efter 24 timmars exponering.

”Utifrån resultaten från den aktuella studien är det rimligt att anta att ju längre exponeringen är, det finns en högre risk för potentiella negativa effekter,” sa Nakata till newsGP. ”Och vad jag menar med längre exponering är inte bara några dagar, veckor eller månader – vi talar om år. Så när man tittar på miljarder människor under de närmaste decennierna kan effekterna bli enorma när det gäller fertilitet. ‘

5G-torn är exponentiellt starkare än nuvarande WiFi-enheter och de vill att de ska vara i allas kvarter inom bara några tiotals meter från människors hem för maximal effektivitet.

Kudos till befolkningen i Schweiz för att resa sig upp mot denna galenskap, fler människor måste följa efter.