2019 var genombrottsåret i Europa för 60 GHz olicensierade 5G

2019 var genombrottsåret i Europa för 60 GHz olicensierade 5G

När vi sammanfattar 2019 kan vi se att det har varit ett mycket viktigt år för den nya och störande olicensierade 5G-tekniken i Europa.

I juli 2019 fattades ett mycket viktigt beslut vid konferensen för post- och telekommunikationsadministrationer (CEPT), en konferens som drivs av medlemsländerna i den europeiska kommunikationskommittén. Det banbrytande beslutet var att möjliggöra användning av 57-71 GHz-bandet för olicensierade 5G-tjänster, vilket banar vägen för att vår mm-vågsteknologi kan rullas ut i Europa. Senast den 1 januari 2020 ska alla 48 medlemsländer följa rekommendationen från CEPT och låta 57-71 GHz användas för olicensierade 5G. För att sätta detta i perspektiv höll svenska Post- och telestyrelsen (PTS) 2008 en auktion för LTE (4G) -spektrum i 2,6 GHz-bandet och totalt 2 × 70 MHz för FDD och 50 MHz för TDD tilldelades, dvs. 190 MHz (lika med 0,19 GHz) eller ~ 70 gånger mindre än vad som nu har tilldelats gratis i 57-71 GHz. 2008 betalade de svenska operatörerna 226 miljoner euro för 70x mindre bandbredd än vad som nu finns gratis !!! Störande? Ja, det är det minsta du kan säga.

Detta beslut har lett till att utrullningen av olicensierade 5G har börjat i EU, t.ex. med den prisbelönta MetNet Selforganizing (SON) -tekniken från CCS (Cambridge Communication Systems) på marknaden med full certifiering i både USA och Europa. Deras teknik är baserad på den prisbelönta tekniken från både Sivers IMA (IEEE-utmärkelsen) och Blu Wireless (priser) och resultaten från det djupa partnerskap som Sivers IMA och Blu Wireless har med IDT (ett Renesas-företag) och dess marknadsledande RapidWave modem 6050 och 6051. CCS med sin ledande olicensierade 5G MetNet-teknik har nu lanserats på flera nya platser i Europa som i London av Ontix, runt Trafalgar Square (se bild nedan).

Denna nya era av olicensierade 5G mmWave händer naturligtvis inte bara i EU, det pågår mycket stora ansträngningar inom Telecom Infra-projektet (TIP), som är en av de viktigaste ansträngningarna med fokus på 60 GHz millimeter Wave (mmWave) nätverk som försöker skapa hårdvara och mjukvara till låg kostnad. Denna grupp är ordförande av Facebook och Deutsche Telekom som är bra stödjare för 60 GHz-ansträngningarna. Facebook Connectivity driver också Terragraph-projektet i detta område med parolen “Solving the Urban Bandwidth Challenge”. I USA har FCC redan samma reglering som EU nu har anpassat för 57-71 GHz-band för olicensierade 5G.

2020 kommer att bli året då denna teknik börjar slå marknaden i sin verkliga kraft. Inte bara för FWA- eller Mesh-nätverk, utan också i Track to Train-applikationer, smarta städer, Industry 4.0 och mer.

 

https://www.siversima.com/news/2019-was-the-breakthrough-year-in-europe-for-60-ghz-unlicensed-5g/