LED-lampa som sändare

SCHEER om LED-lampor: https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/scientific_committees/docs/citizens_leds_en.pdf

LED-enheter avger optisk strålning som inte tränger igenom kroppen men som eventuellt kan skada ögonen och huden beroende på många variabler som exponeringens längd, våglängden och ljusets intensitet. Studier visar att utstrålningen från LED-skärmar i TV: er, bärbara datorer, telefoner, surfplattor och leksaker är mindre än 10% av det maximala beloppet inom säkra gränser som ställts in för att skydda näthinnan från skador. Det betyder att de inte utgör någon risk för ögonen vid normal användning.


 

LED-lampa 2

Fick ett svar från en expert på optisk fiberkabel. Hans svar nedan förklarar varför belysningsindustrin förbjöd glödlampan. De nya energilamporna kan nyttjas som sändare i våra hem för mobiltelefoni och bredband. Genom att förbjuda glödlampor tvingas alla ha sändare i varje lamputtag. Expertens intressanta svar:

Datum: 15/5 2013

Ämne: RE: Optiskt fiber

Låt mig först konstatera att all överföring av information kräver att vi använder oss av något medium eller nån sorts energi som skickas från sändare till mottagare. Den bästa informationsbäraren förlorar inget av denna energi på vägen. Alla sådana förluster kommer ju kosta oss mer energi för att överföra samma mängd data. Och dessutom orsaka oönskade sidoeffekter.

Fiber är på detta sätt en överlägsen informationsbärare då förlusterna är minimala. Den effekt som krävs i ändarna för att skicka en signal 100 tals kilometer handlar om 0.1 Watt. Vilket då kan jämföras med mobilradioradioteknik där vi talar om 1 Watt i mobilenheterna och 50-100 Watt i basstationerna och då når vi i alla fall bara några kilometer.

Det finns ideer om helt ljusbaserad mobil kommunikation, åtminstone inom byggnader. Det bygger då på att vi lägger den signal vi vill sända överlagrad på det ljus vi redan har, ex en lägenhet. Tidigare har detta inte varit möjligt, en normal glödlampa skulle effektivt filtrera bort all överlagrad information som man lagt på. De nya LED lamporna däremot kan släppa igenom en överlagrad signal, denna signal består då av små små variationer i ljuset så små att vi inte kan uppfatta dem. Detta är testat upp till Gigabithastigheter i laboratorier ex Fraunhofer men man skall ju aldrig säga att nåt är helt ofarligt. Vi vet att snabba blinkningar av ljus kan utlösa epileptiska reaktioner osv. Även om använder oss av ljus vi inte kan se ex infrarött ljus så handlar det ju fortfarande om energi som absorberas av vår kropp.

Den elektromagnetiska strålningen skulle ju bli nästan densamma vi talar ju bara om andra frekvenser, dvs ljus. Vi kan naturligtvis drastiskt sänka effekterna i mobilerna eftersom basstationera sitter närmare, dvs i närmsta led lampa. Jag skulle gissa på att man skulle klara sig med nånstans kring 10 milliwatt ljuseffekt i telefonen vilket är samma som vi idag har i våra fjärrkontroller till TV’n. Man kan förståss jämföra dessa effekter med en dag i solen vilket ger kroppen ungefär 1000 Watt per kvadratmeter och solens spektra täcker både infra och ultraviolett strålning även om större delen av denna effekt är inom det synliga området: http://naturvetare.wikispaces.com/file/view/ljusspektrum.jpg/337885260/ljusspektrum.jpg

Om man kopplar in telefonen direkt på fibern så blir det ju ingen elektromagnetisk strålning i omgivningen. Då blir den inte speciellt mobil dock.

mvh

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s