Husdjur mår dåligt

Efter att folk sätter in WiFi i hemmen, har också husdjur som hundar och katter börjat blir oroliga och deprimerade. Djuren har också börjat uppvisa hjärnstress.  På fem år har försäljningen av psykofarmaka till husdjur, ökat med närmare 80 procent i Sverige.

SVT skrev 2013: Nu får allt fler djur lyckopiller. Publicerad

Vad hände sedan? Det blev tyst ett tag, men läser idag på Metros Visst är det anmärkningsvärt, att även våra husdjur lider av oro och ångest och depressioner som våra barn och unga? Varför då? Husdjuren är väl inte överbelastade av skolmiljön och stressande mobiler och andra elektroniska apparater och alla tvång hur de måste se ut mm. Är det WiFi från routrarna som folk sätter i sina hem, som strålar dygnet runt och basstationerna som strålar genom väggar och fönster, som gör att djuren inte mår bra i sin hjärna av strålningen, precis som vi människor?

Nu är det ju inte bara djur som ökat denna pillerkonsumtion av s k lyckopiller även våra unga från 0-17 år . Antal patienter  i hela riket som äter olika typer av psykofarmaka från 0-17 år.  År 2006 och år 2017.

2006             2017

ADHD-medel                        9 707          47 678

ADHD+centralstim.            9 147           44 155

Melatonin                            2 105           39 406

Antidepressiv                    8 749            22 196

Lugnande ångest.            10 482           22 010

Antidep. + SSRI                  8 000           20 515

Läs mer HÄR

Läs mer Här ett exempel, hyperaktivitetssyndrom som ökat dramatiskt hos unga personer. Det måste ju vara något i vår livsmiljö som tillkommit, som påverkar alla, både människor och djur.

Läs mer i Metro: Antidepressiva läkemedel blir allt vanligare – för våra husdjur. På fem år har försäljningen ökat med närmare 80 procent i Sverige. https://www.metro.se/artikel/nya-siffror-kraftig-%C3%B6kning-av-antidepressiva-bland-v%C3%A5ra-husdjur

Eller på Dog News https://dognews.se/2018/01/25/kraftig-okning-av-antidepressiva-till-hundar/ De skriver bland annat: Ett piller kommer inte att lösa alla problem, man måste hitta grundorsaken. Separationsångest, aggressioner och sådant kan många gånger bero på att hunden är understimulerad och inte får utlopp för sitt naturliga beteende.

Detta är väl inget nytt, det har ju alltid varit ett problem hos några hundar. Problemet är nu, att det plötsligt har blivit en massa hundar och katter som har ångest, och som ökat  dramatiskt under 2000-talet, i takt med ökad mikrovågsstrålning i vår livsmiljö. Precis som all annan ohälsa hos befolkningen. Läs mer HÄR. Pulsad strålning stressar hundarnas och kattornas hjärnor till oro, ångest, aggressivitet och depressioner, så även hos människan. Hjärnan påverkas, det vet man i flera vetenskapliga studier som i denna, från Strålsäkerhetsmyndigheten som visar att pulsad strålning påverkar hjärnas EEG. Läs mer HÄR

Det är ju något som är galet i vår livsmiljö. Snart mår alla levande varelser dåligt. Våra insekter mår heller inte bra, de har minskat dramatiskt sedan början på 2000-talet, läs mer HÄR

SVT skriver 2013: ”Konsumtionen av antidepressiva läkemedel ökar stadigt – bland våra husdjur. Försäljningen av antidepressiva till djur i Sverige har ökat med mer än femtio procent de senaste åren.

En av de patienter som fått antidepressiva på veterinärrecept är katten Elida. Detta efter att hennes tvångsbeteenden på nätterna blivit så svåra att varken hon själv eller hennes ägare fick sova.

– Hon fick panik varje gång jag höll på att slumra till och började trava fram och tillbaka över sängen, upp över mitt ansikte, ned på golvet och in i badrummet för att bara vråla rakt ut under badkaret, jag höll på att bli tokig, berättar Susann Beckman.

Räddningen blev ett recept på substansen klomipramin, godkänd som antidepressivt läkemedel till såväl människor som djur.

– En enda tablett och hon blev en helt annan katt, säger Susann Beckman.

”Underlätta inlärning”

De senaste åren har försäljningen av antidepressiva läkemedel på veterinära recept i Sverige ökat kraftigt. Förra året sålde apoteken för drygt 450 000 kronor, exklusive moms, enligt statistik från Apotekens Service AB. Patienterna är vanligtvis hundar.

– Det är ju inte så att vi sätter in antidepressiva läkemedel för att hundarna är deprimerade i egentlig mening, indikationen är för att underlätta inlärning av beteenden som är tråkiga, det är inte ett medel som man sätter in för att de är ledsna när man lämnar dem, säger Tina Mannerfelt, veterinär i Västerås.

Marknadsföringen från de amerikanska tillverkarna har gått ut på att antidepressiva läkemedel ska ges till hundar som får separationsångest när ägaren går hemifrån, något som en av tillverkarna, Eli Lilly, menar att 17% av alla hundar i USA kan lida av.

”Det var sista utvägen”

De svenska veterinärer SVT har talat med påpekar att antidepressiva läkemedel ska användas endast i mycket svåra fall av ångest och tvångsbeteenden och alltid tillsammans med beteendeträning. Ingen av dem tror att husdjur mår allt sämre, snarare att attityden hos ägarna har förändrats. (min kommentar: om en katt får panik när ägaren somnar och väcker ägaren hela tiden, så kan det inte vara en attitydförändring hos djurägaren.)

– Jag upplever att det har skett en förändring i attityd till de här läkemedlen de senaste tio åren och att ägare som tidigare låtit avliva sina djur med ångest eller tvångssymptom idag faktiskt är mer mottagliga att prova medicinsk behandling, säger Cecilia Rohdin, specialist i neurologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

– Det var sista utvägen, mina två katter är min familj så det betyder såklart jättemycket, säger Susann Beckman.”